Breaking Dawn on Stephenie Meyerin kirjoittama neljäs osa Twilight-sarjaan. Aikaisemmat osat ovat olleet Twilight (Houkutus), New Moon (Uusikuu) ja Eclipse(Epäilys). Luin siis kirjan  tietenkin englanninkielisenä ja tämä oli ensimmäinen englanniksi luettu kirjani.

Kuten jo Artemis Fowlin kanssa kerroin, en osaa verrata huippusarjoja muihin kirjoihin, sillä ne ovat aivan eri tasolla. Ei välttämättä paremmalla, vain erilaisella. Sen sijaan osaan arvostella minkälainen kirja on verrattuna johonkin toiseen saman sarjan kirjaan. Siksi ei mitään tähdillä arvostelua nyt.

Yritän olla pahemmin spoilaamatta.

Englanniksi lukeminen oli hauskaa, sillä se oli niin erilaista ja haastavampaa. Tunnistin kuitenkin helposti Bellamaisen tyylin siitä ja se oli mukavaa. Että englanniksi lukeminen ei vaikuttanut tekstin tyyliin hirveästi. Pidän paljon kielistä ja tämän lukeminen oli siksi myös hauskaa. Pohdin useasti, että mitenköhän tämä tai tuo kohta käännetään yms. Huomasin sellaisia asioita, kuten että Meyer käyttää paljon sanaa "sigh", eli suomeksi "huokaista", "henkäistä" jne.

Itse tarinasta on vaikea sanoa mitään. Tuli jotenkin kauhean tyhjä olo, kun tajusin, että "nyt se on loppu". Mun mielestä sarja on kuitenkin hyvä näin, enkä haluaisi muuttaa sitä varmaankaan millään tavalla.

1242046813_img-d41d8cd98f00b204e9800998eEroja, joita huomasin muihin kirjoihin oli se, etten enää kikatellut itsekseni huononkin kohdan sattuessa vain tarinan huumavaisuuden vuoksi. En myöskään pystynyt lukemaan enää yhteen putkeen huomaamatta ajankulua ja unohtamatta todellisuutta. Yksi syy tälle tietysti voi olla, että luin englanniksi. Teksti saattoi silloin olla raskaampaa lukea ja jonkinlaiset kuvailevat sanaupeudet menivät ohi. Tiedä sitten, pilasinko oman lukukokemukseni lukemalla kirjan englanniksi? Luulen, että en. Minua sitä paitsi edelleen kiinnostaa lukea kirja suomenkielellä sitten kun se ilmestyy. Ja toinen syy tuolle kikatuksen loppumiselle (kuulosti kyllä hassulta...) oli varmaan se, että mielestäni Bella muuttui jollain tavalla kirjan aikana eräiden tapahtumien vuoksi. Lähinnä (vihjailen tässä nyt niille, jotka ovat lukeneet kirjan) tarkoitan sitä aikaa, mitä oli kolmannessa kirjassa, sitä mitä puolta Bellan elämästä se käsitteli ja sen erään uuden henkilön tuloa. En tarkoita, että muutos olisi paha asia, mielestäni Bellan pitikin siirtyä eteenpäin elämässään ja muuttua jollain tasolla. Tehän saatte olla eri mieltä, ehkä muiden mielestä hän ei muuttunut tai jotain, mutta siltä minusta tuntui.

Loppu.. hmm.. (SPOILAUSTA!!(maalaa): se oli musta aika täydellinen ja yliupea, mutta jollain tavalla se tarina ansaitsi sen. Samalla tavalla ajattelin Potteristakin. Että niin mahtipontinen tarina ei saa päättyä liian mahtipontisesti SPOILAUS päättyy)

Ja sen haluan vielä sanoa, että tämä koukutti. En ehkä päässyt siihen todellisuuden kadottavaan tilaan, mutta silti tämä sai minut jatkuvasti jatkamaan lukemista. Halusin lukea eteenpäin ja lukeminen oli hauskaa, mielenkiintoista ja erilaista. Stephenie Meyer kirjoittaa uskomattoman hyvin ja ihanasti ja rakastan Twilight-sarjan hahmoja. Tämä oli ihana kirjasarja ja tällaisista älyihanista lukuelämyksistä tulee aina sellainen hämmentynyt olo, että kirjat ovat jotain niin ihanaa ja satumaista, ettei sitä käsitä. Ne päästää omaan maailmansa, satu- ja tarinamaailmaan ja antaa luvan haaveilla ja pohtia elämää monella tavalla. Tunnen monia jotka eivät pidä kirjoista ja joita se maailma ei sykähdytä, mutta kysehän on vain siitä, että he eivät osaa löytää sinne maailmaan. He eivät ehkä osaa käyttää mielikuvitusta sillä tavalla, että he osaisivat päästä sinne maailmaan. (Se nyt taas ei ole huono asia,  he löytävät luultavasti samantyyppisiä elämyksiä vai miksi niitä nyt kutsuisikaan jostain muualta ja jostain muusta asiasta)

Tarina oli hyvä. Nyt uusien, suomenkielisten (rakkaiden kultamussukojeni) kirjojen pariin ja odottelemaan Aamunkoita (Breaking Dawnin suomenkielisen käännöksen nimi (yh, että inhoan sitä)). Kertokaapas te, että mitä itse piditte Breaking Dawnista, jos olette lukeneet ja jos ette, mitä odotatte siltä? Ja kaikki (mahdolliset) piilolukijat kaivautuvat koloistaan ja kommentoivat. Vaikka näitä olisi vaikea kommentoikaa, jos vaikka ilmoittautuisette, että "hei, minä luen näitä, vaikken kommentoikaan" : )

- Myy kiittää ja kumartaa