1252424080_img-d41d8cd98f00b204e9800998eKyllä. Kirja oli Jane Austen - Ylpeys ja Ennakkoluulo

Ihana ihana Elizabeth Bennetin ja Fitzwilliam Darcyn rakkaustarina, joka jokaisen tytön on pakko lukea ainakin kerran. Minä luin sen nähtyäni samaa nimeä kantavan elokuvan, jonka pääosia näyttelivät Keira Knightley ja se mies. Krhm. En ikinä muista hänen nimeään, joten tulkaa huutelemaan minulle jos muistatte.

No niin. Uskoisin, että tiedätte pääasiat tästä kirjasta. Olette luultavasti nähneet myös ekuvankin. Ehkä yhden, ehkä molemmat. No, kirja kertoo siis Bennetien perheestä; äidistä, isästä, sekä viidestä tyttärestä. Vanhin Jane on ujo, tunteitaan harvoin näyttävä, kaunein sisaruksista ( ainakin äidin mielestä ). Hän haluaa ajatella kaikista pelkkää hyvää. Seuraava, Elizabeth on taasen hiukan järkevämpi kuin Jane, mutta kuohuville tunteille altis tyttönen, joka tekee päätöksensä äkkipikaisesti ensivaikutelman perusteella. Mary Bennet on katraan keskimmäinen, hiukan hupsu tyttö, joka pitää ennemmin lukemisesta, ja pianon soiton harjoittelemisesta, kuin juhlista ja aviomiehen hankkimisesta. Nuorimmat, 17-vuotias Kitty ja 15-vuotias Lydia ovat erittäin tyhjäpäisiä ( voi ei. Kuulostaa julmalta ), ja pitävät upseereille flirttailemisesta ( taas kuulostaa tosi kivalta ).

Hmm. Mitenkä selittäisi juonen lyhyesti ja ytimekkäästi...

Mrs. Bennet etsii epätoivoisena tyttärilleen aviomiestä. Uusi ehdokas saapuukin asumaan erittäin lähelle, Nethherfield parkiin ( eiks se ollu park ? ). Eräs herra, Charles Bingely on asettunut sisarineen, sekä ystävänsä Herra Darcyn kera sinne asumaan. Tanssiaisissa, Darcy antaa itsestään kaikille erittäin koppavan, ilkeän kuvan oleskelemalla ainoastaan omien seuralaistensa kanssa. Hän ei puhua pukahdakkaan muille, ja loukkaa Elizabethia tietämättään. Siitä alkaa varsinainen hupsutus.

Kirja oli ihan hauskaa vastapainoa kaikelle muulle. Jane Austen on jo pitkään kiinnostanutkin minua. Kielin on ymmärrettävästi hiukan vanhahtavaa, ja siellä täällä oli sellaisia ilmaisuja, joita ei enää käytetä. Mielestäni oli hyvä, että luin kirjan, sillä muuten olisin elänyt vain elokuvan antamassa käsityksessä. Kirjassa oli välillä selitetty myös Darcyn ajatuksia, eikä pelkästään Elizabethin aatteita ja mielipiteitä. Siinä selviää jo alku vaiheessa, että Darcy on kiinnostunut Lizzystä.

Jane Austenille ei voi antaa tähtiä, mutta voin suositella. Vaikka ei pitäisikään hirmuisesti "vanhoista" kirjoista, voin sanoa ettei Elizabeth Bennetin ja Fitzwilliam Darcyn rakkaustarina kuole koskaan.

 

~Ringo